Mar 24, 2017

Penang Road Famous Teochew Chendul, Sunway Pyramid



Haritu Yaya, Shawn, Farissa (adik Shawn) dan adik Yaya sesaja la nak jalan-jalan kat Sunway Pyramid. Yaya pun dah lama sebenarnya tak berjalan ke sana. Yaya suka sebenarnya ke Sunway Pyramid ni sebab besar lepas tu puas berjalan rasa tak habis pusing pun ada ^^' .Sambil-sambil tu boleh survey barang baby sekali hihi. Masa jalan-jalan kat level LG2 tiba-tiba ternampak Penang Road Famous Teochew Chendul! Eh ni macam restoran yang salah seorang kawan FB Yaya makan. Masa tu macam terliur sangat tengok dia makan Penang Curry Mee. Yaya memang tak pernah makan Penang Curry Mee sebelum ni so terus tarik Shawn dengan adik-adik ajak makan sini.


Masa kami datang tu orang tak ramai lagi. Elok je kami masuk dalam kedai, tiba-tiba eh ramai orang terus! Time dah dapat makanan lagilah tak cukup kerusi dan meja okay. Rupanya memang ramai pencinta makanan Penang dekat KL ni. Sambil-sambil dah cop tempat tu, sempat la juga ambil gambar persekitaran dalaman restoran ni. Menarik tau susun atur meja dan hiasan dalaman di sini. Yaya pernah pergi media trip ke Penang bersama Airasia, memang dekorasi kebanyakan restoran mereka sama macam ni. Terasa macam ada kat Penang pulak. :p



Menggunakan sistem pesanan di kaunter dan bayar dahulu sebelum makan, bagi Yaya cara ini lebih memudahkan dan menjimatkan masa perkerja dan pelanggan. Yela atleast kita dah siap-siap tahu nak makan apa sebelum order. Takdelah pelayan tu menunggu kita nak pesan makanan kan. Dalam masa yang sama, jika restoran ini berada pada waktu puncak dan pelanggan terlalu ramai, tak adalah perkerja terlepas pandang kepada pelanggan yang belum menerima pesanan :) 


Ini adalah antara menu yang terdapat di Restoran Penang Road Famous Teochew Chendul. Rambang mata nak pilih so Yaya ambil keputusan untuk cuba menu yang menjadi kegemaran ramai. 


Penang Curry Mee - RM 10.90 
Rate : 4/5

Yeayy finally dapat cuba Penang Curry Mee disini. Serius Yaya memang tak pernah jumpa lagi Mee Kari yang berwarna putih (santan) macam ni. Mula-mula sampai tu risau juga macam mana nak makan haha over tau. Ingatkan kena colek sambal sikit-sikit makan dengan mee rupanya gaul semua sekali sebelum makan. Memang umphh! Sambal tu nampak je pedas tapi memanglah tak pedas pun sesuai sangat untuk mereka yang tak suka pedas. Selain dari tu ada sayur taugeh, kacang panjang, isi kerang dan juga udang cuma Yaya tak pasti samada udang tu memang separuh masak atau memang cara makannya begitu iaitu semuanya direbus manja dahulu sebelum diletakkan didalam mangkuk bersama dengan kuah santan. Yang penting tauhu tu sedap gilos. Benda wajib yang ada dalam mee kari. Wee


Assam Laksa - RM10.90
Rate : 3.5/5

Salah satu menu utama yang menjadi pilihan ramai dalam restoran ni. Yaya tengok semua orang makan lepas tu Yaya pun order jugak! Haha mudah terpengaruh betul. Yaya jarang makan laksa Penang tapi nampaknya adik Yaya memang suka laksa ni. Mungkin sebab ada cili padi tu yang buat lagi berselera bila makan pedas-pedas kan. Yang penting ada pes otak udang sekali tau! Kecur air liur masa taip entri ni. Memang teringat rasa masam-masam pedas dengan campuran isi ikan dan buah nanas tu haha pure sungguh! Oh kalau nak tahu mangkuk yang digunakan juga besar tau boleh makan untuk 2 orang. 


Pandan Nasi Lemak Sambal Sotong - RM14.90
Rate : 4/5

Untuk mereka yang tak boleh kalau tak makan nasi macam Yaya yang perut kampung ni, boleh cuba Nasi Lemak Pandan kat sini okay. Memang lain dari yang lain. Nasinya bewarna hijau lembut hasil dari daun pandan tau. Tak mainlah pewarna okay. Selain dari pilihan bersama sambal sotong, terdapat juga pilihan Pandan Nasi Lemak Chicken Kunyit. Sebab kami ni semua jarang makan makanan Penang, memang nasi lemak ni yang habis dulu. Memang kami berempat ni hantu nasi. Datang pun time makan tengah hari kan. Tula seronoknya makan share share. Semua dapat rasa :p


Crispy Chicken Roll - RM7.90
Rate : 4.5/5

Omg omg omg. Serius memang layan gila bila makan Crispy Chicken Roll ni. Menu wajib yang korang kena cuba bila datang sini. Yang luar tu sangat rangup krup krap tapi isi bahagian dalamnya lembut je bila makan. Sangat sedap okay! So far kami semua sangat sukakan menu ni. Digoreng dengan sangat sempurna. Hihi very recommended! Cuma mungkin boleh tambah lagi satu atau dua crispy chicken roll untuk cukupkan 5 ketul ke :p


TeoChew Chendol Durian - RM9.90
Rate : 2.5/5

Shawn dah lama nak makan durian tapi dia risau wife dia ni sibuk nak makan durian juga ^^' . Tapi bila nampak menu Chendul Durian ni terus Yaya orderkan untuk dia. Overall kuah santan cendol ni memang sedap dan santannya pun tak pecah macam kebanyakan cendol tepi jalan tu. Cumanya cendol tu terlalu sedikit 2 suap penuh dah habis tau. Mungkin lepas ni boleh tambah lagi cendol tu biarlah berbaloi dengan harga yang dibayar sebab cendolnya sedap. Lepas tu kami dok cari mana duriannya sebab kami ingat ada durian seulas ke kan rupanya hanya cebisan durian sahaja in fact memang tak dapat nak detect durian tu haha ingatkan silap hantar order rupanya memang dia dah gaul sebati masa campur semua adunannya :)


Ice Kacang Original - RM6.50
Rate : 4.7/5

Yayy sedapnya Ice Kacang Original ni! Memang terasa originality ais kacang yang sebenar. Campuran gula melaka, kacang hancur, kacang merah, jagung manis, buah kabung sejuk sedap, cincau dan lain-lain lagi. Memang sempurna ais kacang ni mengikut tekak Yaya hahaha! Selain dari tu, turut terdapat pilihan ais kacang yang lain iaitu Icecream, Nutmeg dan juga Fruit Ice Cream. Lain kali bila pergi lagi Yaya memang akan order Ice Kacang! Sedap!


Berbaloi untuk dinikmati 3-4 orang makan sebab portion makanan dan mangkuk yang agak besar.


Adik Yaya sebelah kiri dan adik Shawn yang cantik macam Korea belah kanan. Sayang sangat depa dua orang ni. Muahh! Masa ni ramai orang sangat kat dalam restoran. Ada juga yang terjenguk-jenguk dari luar mungkin tengah scan tempat duduk. Hihi. Tempat kami ni paling best sebenarnya dia macam stall kecil siap ada bumbung tapi telah diubah suai dan boleh duduk serta makan kat sini. 


Orang belah kiri muka senyum sambil tak puas hati time bergambar sebab kacau dia makan. Wakaka. Lepas ni kita datang lagi dan cuba menu lain pula okay! :*


Untuk maklumat lanjut :

Instagram : @teochewchendul
Alamat : Penang Road Famous Teochew Chendul,
LG2, 90, Sunway Pyramid Shopping Mall
No Tel: +60 11-1288 0166
Waktu Berkerja : 10AM–10PM





Terima kasih sudi baca

Mar 22, 2017

4 Produk Hilangkan Parut Paling Disukai Ramai di Dunia



Dalam banyak-banyak parut, parut yang paling senang dilihat oleh orang ramai dah tentulah parut jerawat kan :( . Untunglah siapa yang mempunyai wajah mulus bersih yang bebas jerawat dan juga masalah parut. Macam Yaya sendiri, bila naik seketul jerawat, mesti rasa stress sebab kita tahu susahnya nak hilangkan parut tu nanti! Even kalau dah tiada jerawat muncul dari penjagaan muka yang rapi pun, still ada parut jerawat lama yang susahnya nak hilang. Lagi-lagi parut dari jerawat yang muncul dari permukaan muka yang selalu terlindung dengan tudung atau shawl. Mungkin bila berpeluh dia terkepam gitu kan, maka tumbuhlah jerawat kat area tepi muka kita ni. Selain dari tu, of course dari sikap malas sendiri yang tak cuci make up betul-betul dengan make up remover sebelum guna pencuci muka. Hihi salah sendiri la macam ni kan. So siapa yang ada masalah parut jerawat yang sama macam kita? Sepp!!


So harini Yaya nak share kat korang 4 produk yang berkesan untuk menghilangkan parut yang mana paling disukai ramai di dunia. Aaa gitu! Pendek kata, depa ni semua memang larislah dalam pasaran dan selalu menjadi pilihan kepada mereka yang mempunyai masalah parut yang sukar dihilangkan. Jom baca!


#1 - Mederma 

Antara brand yang amat terkenal gitu. Kebanyakan yang memilih untuk menggunakan Mederma ni kerana mereka mempunyai parut luka akibat pembedahan, lecuran air panas yang teruk atau parut yang timbul macam tu. Ngeri okay ala-ala macam parut injection yang timbul tulah. So Mederma ini dipercayai dapat membantu mengecutkan parut tersebut. Kalau tengok testimoni dari kebanyakan orang ramai, Mederma telah membantu mengecutkan parut yang timbul-timbul tu. Syabas Mederma.

Antara kandungan yang terkandung di dalam Mederma ini ialah :

✔ Aqua (Purified)
✔ PEG-4
✔ Aloe Barbadensis Leaf Juice
✔ Allium Cepa Bulb Extract
✔ Xanthan Gum
✔ Allantoin
✔ Methylparaben
✔ Sorbic Acid
✔ Parfum


#2 - Azanis Scar Serum

Siapa yang tak kenal Azanis Scar Serum ni memang ketinggalan la uols. Antara produk hilangkan parut yang amat terkenal kat Malaysia. Kebanyakan kawan Yaya memang gunakan Azanis Scar Serum ni. Kalau baca dan tengok sendiri testimoni dia, fuhh tak terkira banyaknya pengguna yang sangat berpuas hati sebab semuanya merasai perubahan ketara dalam hanya tempoh 1 bulan penggunaan! Persis rawatan laser gitu. Ianya tinggi dengan kandungan antioksidan, membantu pertumbuhan sel dan juga kulit baru yang lebih cepat dan sihat. Selain sesuai untuk rawatan parut lama dan juga baru, ianya juga berfungsi untuk mencantikkan dan menyekatakan tona kulit kita.

Antara kandungan yang terkandung di dalam Azanis Scar Serum ialah :

✔ Tocopheryl Acetate (Vitamin E)
✔ Ekstrak Calendula Officinalis Extract (Calendula)
✔ Minyak Lavandula Angustifolia (Lavender)
✔ Minyak Daun Rosmarinus Officinalis (Rosemary Oil)
✔ Munyak Bunga Anthemis Nobilis (Chamomile Oil)
✔ Minyak biji Helianthus Annuus (Bunga matahari)


#3 - Bio Oil

Untuk mereka yang mempunyai bajet rendah dan sentiasa rajin, sabar dan komited untuk sapukan ubat parut hari-hari, memang sesuai sangat uols guna Bio Oil ni. Mula-mula belajar nak hilangkan parut memang Yaya beli Bio Oil je sebab harganya tak mahal sangat dan juga tahan lama. Bio Oil berfungsi untuk menghilangkan parut, menyamaratakan warna kulit, melembabkan kulit dan juga menghilangkan stretch mark. Yaya memang tengah gunakan Bio Oil masa mengandung ni sebab taknak perut merekah jadi buruk ke apa kan huwaaa scary. Tapi tak rajin pulak nak buh hari-hari haha. Agak-agak rasa tegang lepas tu gatal tu baru nak sapu :p . Sebelum ni pernah kena gigit dengan semut charlie so parut tu memang disaster nasib baik kat pelipat lutut so tak nampak sangat. Yaya pakai Bio Oil juga tapi serius kena sabar sebab lambat juga parutnya nak hilang. 

Antara kandungan yang terdapat di dalam Bio Oil ialah :

✔Botanicals
✔Calendula Officinalis Flower Extract (Calendula Oil)
✔Lavandula Angustifolia Oil (Lavender Oil)
✔Rosmarinus Officinalis Leaf Oil ( Rosemary Oil)
✔Anthemis Nobilis Flower Oil ( Chamomle Oil)
✔Vitamins
✔Retinyl Palmitate (Vitamin A)
✔Tocopheryl Acetate (Vitamin E)
✔Oil Base
✔Paraffinum Liquidum
✔Triisononanoin
✔Helianthus Annuus Seed Oil
✔Fragrance (Rose)


#4 - Dermatix

Antara produk yang top gila dalam menyelesaikan masalah parut di kulit. Sesuai untuk mereka yang mempunyai parut dari luka yang baru sembuh. Perasan tak kadang-kadang parut lama ataupun baru yang kita ada tu terasa gatal? Haa Dermatix ni boleh melegakan rasa gatal tu. Ayah Yaya pun pakai Dermatix ni tapi kena pakai berjimat-jimat juga sebab harganya yang agak mahal. Maksud berjimat kat sini bukan main picit je keluar bagi banyak. Picit la slow-slow bagi keluar sikit-sikit sesuai dengan kuantiti gel untuk disapu ke permukaan parut itu so takdelah membazir kan.


Antara kandungan yang terkandung di dalam Dermatix ialah :

✔Glycerin
✔Caprylic/Capric Triglyceride
✔Isotridecyl Isononanoate
✔Neopentyl Glycol Diethylhexanoate
✔Dimethicone
✔Cetyl Ethylhexanoate
✔Triethylhexanoin
✔Polyacrylamide
✔Panthenol
✔Cetearyl Alcohol
✔Hamamelis Virginiana (Witch Hazel) Water
✔Camellia Sinensis Leaf Extract
✔Hippophae Rhamnoides Fruit Extract
✔Brassica Oleracea Italica (Broccoli) Extract
✔Orchid Extract
✔Theobroma Cacao (Cocoa) Extract



Bagi mereka yang nak cuba Azanis Scar Serum yang semakin menjadi pilihan tak kira jantina dan peringkat umur ni, make sure sebelum beli pastikan original dan dapatkan dari pengedar yang sah okay! Maklumlah bila produk dah mula famous ni ada jela pihak yang dengki dan cuba nak ambil keuntungan diatas usaha orang lain. Azanis Scar Serum juga boleh didapati di farmasi Caring, Watson dan juga Guardian.



Terima kasih sudi baca