Apr 19, 2018

Prudential Relationship Index 2017 | Apakah Skor Anda?



Sedangkan lidah lagi tergigit. Apa pula suami isteri. Kikiki biasa kan dengar ayat tu? Dalam cerita Masam-masam manis ada lagu ni. Sampai sekarang boleh nyanyi wakaka. Jarang nak tepek gambar Shawn kat blog sebab dia bukan baca pun *huh* tapi entri ni nak paksa dia baca nanti :p . Back to the song, hmm Yaya jarang bergaduh dengan Shawn (gigit dia selalu la hihi geram betul sejak lengan dia dah tembam). Sebab mostly kalau tahu salah masing-masing lepas tu mesti si pesalah akan buat baik cepat-cepat lepas tu yang tidak bersalah kena ampun dan maafkan cepat-cepat jugak! Hahaha


Selalu bergaduh pasal apa?
Hmm takleh nak recall la sebab musababnya sekarang sebab memang susahhh nak bermasam muka. Tapi Yaya paling ingat time lepas kahwin yang mana Yaya berhenti kerja sebab ikut Shawn habiskan housemanship dia di Hospital Temerloh. Masa ni memang Yaya tak ada pendapatan tetap dan hanya mengharapkan income dari review sahaja (dah pindah Temerloh jarang turun event LOL). Tapi Alhamdulillah bagi Yaya tetap memadai sebab bila duduk rumah tak memerlukan kos nak isi minyak ke topup touch n go dan lain-lain. So duit itu tersimpan la juga melainkan Yaya shopping online hihi.


Tapi yang tak bestnya sebab Yaya tetap rasa rendah diri dengan Shawn sebab.. yelah.. doktor dengan.. hmm suri rumah. Korang mesti faham perasaan Yaya kan bila orang mesti expect doktor mesti kahwin dengan doktor. Haa camtulah. Kalau pergi kenduri kahwin kawan-kawan dia mesti parents diorang yang kenal Shawn ingat Yaya doktor gak. Mesti nak tanya kerja kat hospital mana. Maunya tak drop self esteem Yaya ni! >.<


Tapi Alhamdulillah dapat seorang suami yang sangat memahami dan selalu backup isteri (thank you sayang :') ) Maka dengan itu, Yaya menjadi isteri yang sangat berhemah dalam berbelanja (rasanya la ^^') Sebab sebulan lepas kahwin, rezeki anak dah datang. Fuhh time ni mesti lagi berdebar okay ke nanti. Macam mana perbelanjaan kami akan datang bila ada anak. Start dari itu, Yaya mula survey cari kerja even masa tu tengah pregnant. 


So apa kena mengena dengan Prudential Relationship Index (PRI) ni?
Tahun lepas Yaya ada buat PRI ini tapi mengenai Perhubungan Rakyat Malaysia dengan Rakan Baik. Boleh baca disini. So yaya tertarik nak cuba Prudential Relationship Index bagi tahun ini pula iaitu mengenai perancangan kewangan dan juga teknologi pula tahun ni bagi menyumbang skor untuk Malaysia hihi. Rasanya semua tahu masalah kewangan merupakan salah satu punca hubungan suami isteri retak (nauzubillah). So bagi Yaya skor bagi survey ini penting bagi mengenalpasti tahap peratusan untuk keadaan hubungan di negara Malaysia. 


Indeks ini juga bertujuan untuk memahami keadaan hubungan di seluruh Asia iaitu bagi negara yang terlibat iaitu Kemboja, China, Hong Kong, Indonesia, Filipina, Singapura, Thailand, Vietnam dan Malaysia. Indeks Hubungan Prudential 2017 iaitu bagi tahun lepas, negara kita Malaysia telah menduduki tempat ke-6 daripada 9 buah negara dengan skor sebanyak 68/100. Maknanya, hubungan asas manusia memenuhi 68% daripada keperluan yang mereka ingini. Kita telah turun 3 mata daripada jumlah (71/100) pada tahun 2016. Makin ramai ke mereka yang mempunyai masalah dalam hubungan mereka? Hmm


Kemana hilangnya 32% lagi? Yaya harap lepas ni skor Indeks Hubungan Prudential bagi tahun 2018 akan meningkat dan kualiti hubungan bersama orang tersayang juga akan meningkat.



37% pasangan Malaysia berkata mereka paling banyak bertengkar mengenai wang. Bagi Yaya ini sememangnya betul dengan kegawatan ekonomi sekarang, kita kena lebih berhati-hati dalam berbelanja dan dahulukan barangan keperluan daripada kehendak. Bagi Yaya sendiri, Yaya mengaku Yaya juga mempunyai keinginan sendiri untuk berbelanja tanpa mengharapkan duit suami. Alhamdulillah lepas Dahlia genap 6 bulan, ada rezeki bagi Yaya untuk berkerja sebagai pegawai di salah sebuah kementerian. Bagi Yaya ini memang rezeki anak sebab sebelum tu dok fikir siapalah nak ambil kita berkerja huhuhu kuasa tuhan. Sebab 8 orang yang terpilih dari 50 orang tu semuanya single dan belum ada anak wakk. Memang sebaklah. Sekurang-kurangnya Yaya dapat bantu membeli barangan keperluan keluarga dan juga boleh shopping guna duit sendiri :') Bagi Yaya setiap orang ada rezeki masing-masing dan Yaya tetap hormati mereka yang menjadi suri rumah. Perkerjaan paling mulia! 


Salah satu contoh pasangan yang juga sentiasa berkomunikasi antara satu sama lain bagi mengukuhkan lagi kewangan keluarga. 


Ketawa penawar paling mujarab. Yaya setuju dengan statement ni. PRI mendedahkan ketawa adalah kunci untuk membina hubungan yang lebih baik, dengan 63% rakyat Malaysia bersetuju bahawa keupayaan untuk membuatkan seseorang ketawa atau tersenyum adalah antara ciri-ciri yang paling penting bagi seseorang pasangan. 52% rakyat Malaysia ketawa bersama pasangan mereka sekurang-kurangnya sehari sekali, manakala 40% mahukan pasangan mereka menjadi lebih lucu.


Mujurlah suami Yaya walaupun nampak pendiam, tapi setiap punchline yang dia bagi memang buat Yaya ketawa. Taktau la mana datang idea dia melawak bagai tu hihi. Shawn juga seorang yang morning person. Baru bangun tidur pun dah boleh buat lawak dan paling buat Yaya terharu walaupun balik kerja malam (buat part time kat klinik swasta) dia tetap menceriakan. 



Pertumbuhan Teknologi = Perancangan kewangan yang lebih baik. 83% rakyat Malaysia bersetuju pertumbuhan teknologi telah menjadikan perancangan kewangan mereka lebih mudah dan lebih baik. Yaya setuju dan mungkin tergolong dalam 83% ini juga hihi. Bila teknologi di negara kita semakin pesat membangun ni, sememangnya perancangan kewangan juga semakin bertambah baik. Contoh paling dekat ialah boleh transfer duit dengan mudah sahaja melalui online banking. Bila dapat je gaji, terus asingkan duit simpanan, duit kutu, insurance, bil, loan study dan sebagainya terus ke tempat yang sepatutnya. Dalam masa yang sama ianya juga menjimatkan masa ;)


56% percaya waktu yang dihabiskan di telefon bimbit memberi kesan negatif terhadap hubungan sesama keluarga. 62% lelaki dan 50% wanita berkata mereka lebih banyak menghabiskan waktu daripada pasangan mereka untuk melihat telefon. 84% rakyat Malaysia bersetuju keluarga menghabiskan terlalu banyak masa di telefon berbanding berbual sesama sendiri Allahu. Risaunya dengan semua skor ini! :'O


Yaya paling risau kalau kami banyak terleka dengan telefon masing-masing dihadapan anak :'(
Tapi apa yang Yaya boleh kata sememangnya telefon sememangnya alat komunikasi yang paling cepat dan pantas bagi mereka yang berkerjaya. Shawn sendiri terpaksa berkepit dengan telefon beliau 24jam jika waktu dan haritu itu beliau on call. Tiada pilihan lain dan tidur juga di sebelah telefon. Yaya sendiri kebanyakan masa lebih suka membalas email melalui telefon kerana ianya mudah dan cepat. Jadi macam mana kami cuba menyesuaikan diri dengan keadaan ini tanpa mengabaikan anak?


Kami berdua akan cuba curi masa untuk pergi bercuti ataupun keluar bersama meluangkan masa bersama Dahlia pada hujung minggu. Time ni memang tak rasa nak tengok telefon langsung! Melainkan nak ambil gambar Dahlia time dia tengah buat bijak tapi most of the time memang tak pegang telefon hihi. Sebab tu media sosial Yaya jarang berupdate pada waktu weekend. Family time! :)



Yaya juga harap Yaya tak tergolong dalam 58% yang mengakui perhatian mereka akan teralih kepada notifikasi di telefon mereka walaupun ketika mereka sedang berbual dengan orang lain. Kadang-kadang mungkin kita teralpa. Mudah-mudahan lepas ni lebih beringat dan lebih menumpukan masa pada manusia kecil yang kami sayangi ini :')


Nak tahu result Prudential Relationship Index Yaya? Haa lepas dah lihat result tahun lepas, Yaya pun cuba jawab kuiz yang disediakan untuk melibatkan diri dalam statistik tahun ni :p. Nak tahu juga skor sendiri kan hihi. 

Jawapannya ialah,,,

Amboi hashtag Kemanisan gituuu. Semoga kekal untuk 20 30 40 tahun lagi. Aamiin < 3 Korang pun jawab la juga Prudential Relationship Index Quiz ni. Mana tahu lagi Manis dari Yaya kan aagituu


Nak tahu juga skor Prudential Relationship Index korang? Klik link dibawah dan jawab kuiz yang disediakan okay! Jom sama-sama menyumbang skor Prudential Relationship Index untuk tahun ini. Senang je wakk!  ;)



#PrudentialMY 
#PrudentialRelationshipIndex




Terima kasih sudi baca

Mar 15, 2018

Petua hilangkan batuk dan selesema bayi dengan Narinar Theraphy




Hai mommies! Ingat tak haritu Dahlia masuk hospital sampai kena tahan wad 5 hari? Sedih toksah kata la dengan risaunya menjaga baby kecil sepanjang masa. Asalnya Dahlia kena tahan wad sebab kena infection sahaja tapi bila dah bercampur dengan budak lain terus dia dapat selesema, batuk lepas tu tak buang air besar sampai 2-3 hari :(


Time tu taktau nak buat apa dah cuma mampu berdoa je Dahlia sembuh cepat. Oleh kerana salah Yaya sendiri sebab kurang arif dalam penjagaan anak, Yaya taknak ibu-ibu yang baru ada anak pun macam Yaya tau. Baru-baru ni Yaya baru tahu tentang alternatif yang kita boleh ambil untuk legakan selesema dan juga kalau baby kita susah nak buang air besar. Ya Allah dalam hati punyalah syukur sekurang-kurangnya kita dah jumpa cara untuk ubati masalah tu secara semulajadi tanpa gunakan sebarang ubat-ubatan. Alternatif awal menggunakan produk bayi organik yang bagi Yaya sangat bagus untuk semua ibu-ibu sebagai langkah berjaga-jaga :)



NARINAR adalah Terapi Selsema Bayi Pertama di Malaysia dari 100% bahan semula jadi yang eksotik seperti ekstrak Buah zaitun dari Mediterranean, lemon, lavender, pudina dan gam Arabic dari Tunisia yang berfungsi untuk melegakan selsema secara alami.

KEBAIKAN PRODUK NARINAR

100% Natural & Bebas Bahan Kimia
Pati tumbuh-tumbuhan dan bungaan segar dari Narinar menggunakan 100 peratus bahan semulajadi dengan gabungan pati tumbuh-tumbuhan dan bungaan segar asli tanpa bahan kimia. Okay ni yang paling penting sekali sebab kita nak gunakan cuma yang terbaik sahaja untuk anak kita. Lagi semulajadi, lagi bagus! :*

Wangian Aromaterapi
Bau wangi pada setiap produk juga membantu proses pemulihan. Pati tumbuh-tumbuhan dan bungaan segar mengeluarkan bau wangi yang memberi kesan positif apabila hidu dalam-dalam. Korang pernah pergi spa? Haa kebanyakan spa semuanya akan menggunakan wangian aromaterapi untuk memberi kesan rilek dan tenang semasa proses urutan dan rawatan dijalankan. Samalah dengan konsep Narinar ni hihi

Selamat Untuk Digunakan
Tiga siri ujian penyelidikan bersama UPM juga Piawaian dan Penyelidikan Perindustrian Malaysia (SIRIM) telah dibuat bagi memastikan tahap keselamatannya. Kelulusan KKM juga telah diperolehi dan terbukti selamat untuk digunakan oleh bayi, kanak-kanak dan orang dewasa. Terpaling penting sekali bila melibatkan produk untuk kegunaan bayi dan kanak-kanak, kita kena pastikan kawalan keselamatan semuanya tip top ;)

Panduan Teknik Terapi
Teknik terapi akan diajar kepada pengguna Narinar sama ada secara terus, video atau sokongan daripada whatsapp. Teknik terapi ini akan membantu penyerapan pati tumbuhan dengan sangat cepat dan berkesan. Yaya pun sebelum ni noob gila tak tahu cara urutan yang betul dan terbaik. Nasib baik founder Narinar dah ajar :D

So korang dah tahulah kan kebaikan produk Narinar ni?

Narinar mempunyai 3 produk utama iaitu :
Narinar TT (Tummy Therapy)
Narinar ST (Sleep Therapy)
Narinar FT (Flutheraphy)



Narinar TT (Tummy Therapy)


Macam Yaya dah cerita kat atas tadi, Dahlia ada masalah nak buang air besar. Yaya tak tahu kalau baby lain pun pupu 2-3 kali sehari tapi Dahlia pernah tak pupu sampai 5 hari :O . Sumpah risau weh korang. Hari-hari Yaya tanya bs Dahlia berak tak harini bila ambil dia time balik kerja. Dahlia jarang pupu sejak dah pandai makan bubur ni. Dia pulak jenis makan banyak. Mustahil la tak membuang dalam sehari atau lebih dua hari kan? Minum susu pun okay. Tu yang Yaya risau sangat kalau dia tak buang air besar. Hmm


Lepas baca tentang kegunaan Narinar TT ni terus Yaya excited tak sabar nak cuba sebab ianya memang khas untuk bayi yang mempunyai masalah perut yang tak selesa. Dahlia ni walaupun dia tak pupu, dia tetap aktif sihat bergelak ketawa -.-'


Bau dia memang wangi semulajadi sangat dengan aroma serai wangi yang mana baik untuk melegakan sistem pencernaan bayi di samping sesuai digunakan untuk melindungi kulit dari gigitan serangga. Selain tu ada juga khasiat aloevera yang baik untuk melembutkan kulit dan juga kaya dengan antioksida yang mampu melegakan sembelit. Nice!


Cara penggunaan :
  1. Sakit perut / kembung : Titiskan 2-4 titis Narinar TT di perut. Urut lembut.
  2. Sembelit : Titiskan 2-4 titis Narinar TT dan urut lembut perut membulat pusingan arah jam.
  3. Cirit-birit : Titiskan 2-4 titis Narinar TT dan urut lembut pertu membulat pusingan lawan arah jam
  4. Lakukan teknik pusingan sun & moon untuk kelegaan perut yang cepat. 
Teknik urutan atau cara urut baby kembung perut ni Kak Erin selaku founder ada ajar tau kalau korang nak tengok boleh tonton di Youtube ya! Serius teknik urutan ni sangat berkesan untuk bayi dan juga orang dewasa pun boleh haha. Make sure korang urutan pusingan arah jam kerana ianya merangkumi bentuk dan perjalanan usus kita. So urutan ni memang bagus dan sesuai sangat untuk melegakan perut bayi yang tak selesa lagi-lagi kalau susah pupu macam Dahlia. Dahlia pun syok gila bila Yaya urut perut di sambil nyanyi lagu I love You hihi.


Percaya tak lepas Yaya urut perut Dahlia, dia kentut macam peluru hahahah! Aduhai lega gila Yaya atleast kalau dia tak buang air besar pun Yaya lega sebab kita tahu perut dia memang okay sebab dia dah kentut dan masalah kembung semua memang tak ada la. Esoknya bila dia dah pupu macam biasa lagilah Yaya, ayah dia, atok nenek semua lega. Fuhh punyalah semua orang risau kalau Dahlia tak berak wakaka


Narinar ST (Sleep Therapy)


Antara favorite Yaya! Dahlia ni sejak dia dah pandai merangkak dari dalam bilik ke ruang tamu, dengan Yaya sekali letih weh koranggg >.< Banyak betul tenaga baby ni kadang-kadang kan? Bayangkan dia boleh tahan mata dia sampai pukul 12 malam nak ajak kita main dengan dia. Yaya ni dengan penat kerja lagi dok fikir nak bangun awal esoknya lagi, memang tak terlayan la nak main dengan dia. Jenuh dok bagi dia ngempeng dengan kita tapi mata dia segar je sambil mengempeng tu aduhai anak...


So untuk Narinar ST ini khas untuk baby yang sukar tidur atau sebagai "sleep theraphy" untuk baby. Aroma Narinar ST yang sangat menenangkan ni memang bagus untuk memberi kesan calm kepada Dahlia. Yaya perasan dia diam dan suka je kalau Yaya urut kening dia guna Narinar ST ni. Sampai terpejam-pejam mata. Wow sangat! Lepas tu Yaya urut juga kaki dia guna teknik yang Kak Erin ajar tu. Yaya perasan Dahlia tidur lebih lama dan tak terjaga malam. Maknanya Dahlia dah dapat tidur yang berkualiti dan secara tak langsung Yaya pun dapat tidur yang berkualiti jugalah kan? :p

Cara penggunaan :
  1. Titiskan 2-4 titis Narinar ST di tapak tangan dan ratakan
  2. Sapukan di titik nadi pergelangan tangan bayi dan juga pada tengkuk serta di belakang telinga
  3. Urut tapak kaki bayi dengan Narinar ST menggunakan teknik Vitaflex
MasyaAllah syok gila bendalah ni tak pasal-pasal Dahlia nampak lebih tenang dan susah sangat nak menangis. Dia macam boleh bersabar kalau Yaya on the way nak susukan dia. Kalau tak asyik tak sabar je menjerit nak susu cepat ^^' 

Sebenarnya Yaya dengan Shawn pun pakai juga Narinar ST ni sebab kami suka sangat dengan bau dan kesan tenang aroma epal hijau dan juga pati minyak bidara tu. Yaya kalau dah titiskan dalam 2 titis camtu kat tapak tangan, Yaya terus hirup bau dia dalam-dalam fuhh dari nak marah terus tenang weh seriusss semua mak mak kena ada sebotol Narinar ST ni. Untuk perempuan yang kalau tengah emo datang bulan pun boleh sapu Narinar ST ni. Memang bagus untuk menyeimbangkan emosi kita bila tak stabil.


Narinar FT (Flutheraphy)

Yang ketiga ni orang kata paling legend diantara semua kerana ianya merupakan produk sulung Narinar dan telah berjaya membantu lebih 25,000 orang ibubapa di Malaysia pada tahun 2017 wow kebabom sangat! Khas untuk bayi yang dijangkiti selesema atau kalau ibu rasa macam baby tak sedap badan nak demam, boleh gunakan Narinar FT sebagai langkah awal untuk melegakan selesema dan demam bayi.


Antara khasiat Narinar FT ini ialah gabungan pati minyak gam arab, pudina, lavender dan juga lemon yang diadun dengan minyak zaitun asli. Jarang dengar pati minyak gam arab kan? Yaya pun macam pertama kali baca sebenarnya. Kalau nak tahu, kehebatan gam arab yang terkandung dalam Narinar FT bantu melonggarkan kahak di samping meningkatkan imun sistem badan jika digunakan secara berterusan. 


Narinar FT juga membantu untuk melegakan selsema dan batuk terutama bagi bayi dan kanak-kanak yang tidak mampu mengeluarkan lebihan lendir sendiri. Tidak cukup dengan itu, lemon yang kaya dengan Vitamin C, juga bantu melegakan ketidakselesaan pernafasan. Yaya memang setuju sangat dengan statement ni. Kita pun tahu baby tak reti nak hembus hingus sendiri. Kesian tau kadang-kadang sampai meleleh air mata dia batuk Allahu sedihnya tengok tak sampai hati :(


Cara penggunaan :
  1. Titiskan 2-4 titis Narinar FT di tapak kaki menggunakan teknik Vitaflex, dada dan belakang badan. Calit nipis di hidung jika tersumbat.
  2. Lakukan teknik urutan Vitaflex di tapak kaki dan fokuskan pada point sinus dan paru-paru. Lakukan teknik tepukan Percussion/Cupping untuk melonggarkan kahak dan lendir.
  3. Ulang setiap 15 hingga 30 minit untuk 2 jam. Selepas selesema atau batuk berkurang, boleh jarakkan kekerapan. Narinar FT perlu disapu dengan kerap kerana ianya diperbuat dari pati tumbuh-tumbuhan yang mudah diserap oleh tubuh. 
  4. Boleh juga disapu di pelipat kaki/tangan dan di sepanjang tulang belakang.


Lepas amalkan Narinar FT ni untuk Dahlia, Yaya memang lega sangat selesema dia cepat je reda lepas tu dah kurang batuk! Yaya titiskan 2-4 titis kat tapak tangan dan ratakan kemudian urut di bahagian muka dia di kawasan hidung dan juga tulang pipi. Yaya tahu ramai ibu kat luar sana tahu teknik urutan cara hilangkan batuk dan selesema bayi ni. Kalau nak lebih jelas  boleh tonton video teknik urutan dari Kak Erin di Youtube ya!

Jom kita tengok testimoni dari pengguna lain







Bagi Yaya sendiri, Yaya memang puas hati sangat dengan ketiga-tiga produk Narinar ni. Masing-masing mempunyai kelebihan dan manfaat yang tersendiri. Susah nak cakap yang mana paling best sebab Yaya suka semua! Hihi ^_^


Harga sebotol Narinar (10ml) cuma RM59.00 sahaja. Kalau korang beli 3 botol Narinar T-Series, ianya cuma berharga RM159.00. Lagi jimat dan berbaloi dan pastinya mempunyai lulusan KKM dan juga HALAL. Semua ibu wajib ada waima sebotol Narinar essential oil ini untuk kebaikan seisi keluarga ;)


Untuk maklumat lanjut :
Website : www.narinar.com
Instagram : @narinar.malaysia

NARINAR HQ
Alamat: No.2A-2, Jalan Puteri 2A/3, Bandar Puteri Bangi, 43000 Kajang, Selangor

No. Telefon: 017-717 1848





Terima kasih sudi baca