Jan 22, 2011

Mana satu yang kau terasa? Which one?

My body isn’t perfect. I don’t walk with confidence. I get into
with friends. Some nights I’d rather be by myself than hang out. I cry over the smallest things sometimes. There are days that I get through with forced smiles and faked laughs. Sometimes I try to convince myself that things are okay when they’re not. I’m not ugly but I’m not beautiful. I don’t look as good in real life as I do in pictures. There are some nights that I cry myself to sleep. I constantly think that I’m not good enough. I’m imperfect, but I’m perfectly me.

Jan 21, 2011

Yahudi situ sana sini (wajib tahu!)

Ouh okay. straight to the point. Apa yang korang perlu buat sekarang ialah pergi laju2 :

Buka komputer/laptop anda pada direktoriC:\Program Files\Microsoft Office\MEDIA\CAGCAT10, cari gambar bernama J0285926 .
Anda akan ditemukan dengan gambar Lambang/bendera zionis Israel lengkap (persis dengan warna aslinya) dengan lilin (sarana ibadah mereka).
Gambar tersebut ada disemua PC di seluruh dunia.

Segala bahas berbisa ada kat sini. Blog ni dah lama yaya follow. Owner dia sangat2 berfikiran terbuka dan lantang memberikan pendapat. tu la yang kita mahu kan? kadang2 tu la tujuan berblogging jugak kan? yeah. saya tahu saya betul. So sila pergi sini. nama dia, AliciaAmran.

*yeah dapat pahala pagi jumaat. thanks Alicia.

Short love story : Red roses :)

Red roses were her favorites, her name was also Rose. And every year her husband sent them, tied with pretty bows. The year he died, the roses were delivered to her door. The card said, "Be my Valentine," like all the years before.

Each year he sent her roses, and the note would always say, "I love you even more this year, than last year on this day." "My love for you will always grow, with every passing year." She knew this was the last time that the roses would appear.

She thought, he ordered roses in advance before this day. Her loving husband did not know, that he would pass away. He always liked to do things early, way before the time. Then, if he got too busy, everything would work out fine.

She trimmed the stems, and placed them in a very special vase. Then, sat the vase beside the portrait of his smiling face. She would sit for hours, in her husband's favorite chair. While staring at his picture, and the roses sitting there.

A year went by, and it was hard to live without her mate. With loneliness and solitude, that had become her fate. Then, the very hour, as on Valentines before, The doorbell rang, and there were roses, sitting by her door.

She brought the roses in, and then just looked at them in shock. Then, went to get the telephone, to call the florist shop. The owner answered, and she asked him, if he would explain. Why would someone do this to her, causing her such pain?

"I know your husband passed away, more than a year ago," The owner said, "I knew you'd call, and you would want to know.""The flowers you received today, were paid for in advance." "Your husband always planned ahead, he left nothing to chance."
"There is a standing order, that I have on file down here, And he has paid, well in advance, you'll get them every year.

There also is another thing, that I think you should know, He wrote a special little card...he did this years ago." "Then, should ever, I find out that he's no longer here, That's the card...that should be sent, to you the following year."She thanked him and hung up the phone, her tears now flowing hard.

Her fingers shaking, as she slowly reached to get the card. Inside the card, she saw that he had written her a note. Then, as she stared in total silence, this is what he wrote...

"Hello my love, I know it's been a year since I've been gone, I hope it hasn't been too hard for you to overcome."

"I know it must be lonely, and the pain is very real. For if it was the other way, I know how I would feel.
The love we shared made everything so beautiful in life. I loved you more than words can say, you were the perfect wife."

"You were my friend and lover, you fulfilled my every need. I know it's only been a year, but please try not to grieve.
I want you to be happy, even when you shed your tears. That is why the roses will be sent to you for years."

"When you get these roses, think of all the happiness, That we had together, and how both of us were blessed.
I have always loved you and I know I always will. But, my love, you must go on, you have some living still."

"Please...try to find happiness, while living out your days. I know it is not easy, but I hope you find some ways.
The roses will come every year, and they will only stop, When your door's not answered, when the florist stops toknock."

"He will come five times that day, in case you have gone out. But after his last visit, he will know without a doubt,
To take the roses to the place, where I've instructed him, And place the roses where we are, together once again."

p/s : The lamp of friendship always burn with the oil of love. and and.. i do love red roses after paddle-pop roses. wee~♥

*This story might be boring somehow. but it really have a deep meaning. ;)

Jan 19, 2011

Short love story : The salty coffee :)

He met her at a party. She was so outstanding, many guys chasing after her, while he was so normal, nobody paid attention to him.

At the end of the party, he invited her to have coffee with him, she was surprised but due to being polite, she promised. They sat in a nice coffee shop, he was too nervous to say anything, she felt uncomfortable, and she thought to herself, "Please, let me go home..."

Suddenly he asked the waiter, "Would you please give me some salt? I'd like to put it in my coffee." Everybody stared at him, so strange! His face turned red but still, he put the salt in his coffee and drank it.

She asked him curiously, "Why you have this hobby?" He replied, "When I was a little boy, I lived near the sea, I liked playing in the sea, I could feel the taste of the sea, just like the taste of the salty coffee.

Now every time I have the salty coffee, I always think of my childhood, think of my hometown, I miss my hometown so much, I miss my parents who are still living there.

" While saying that tears filled his eyes. She was deeply touched. That's his true feeling, from the bottom of his heart. A man who can tell out his homesickness, he must be a man who loves home, cares about home, has responsibility of home...

Then she also started to speak, spoke about her faraway hometown, her childhood, her family.

That was a really nice talk, also a beautiful beginning of their story. They continued to date. She found that actually he was a man who meets all her demands; he had tolerance, was kind hearted, warm, careful.

He was such a good person but she almost missed him! Thanks to his salty coffee! Then the story was just like every beautiful love story, the princess married to the prince, and then they were living the happy life...

And, every time she made coffee for him, she put some salt in the coffee, as she knew that's the way he liked it.

After 40 years, he passed away, left her a letter which said, "My dearest, please forgive me, forgive my whole life's lie. This was the only lie I said to you---the salty coffee.

Remember the first time we dated? I was so nervous at that time, actually I wanted some sugar, but I said salt. It was hard for me to change so I just went ahead. I never thought that could be the start of our communication!

I tried to tell you the truth many times in my life, but I was too afraid to do that, as I have promised not to lie to you for anything...

Now I'm dying, I afraid of nothing so I tell you the truth, I don't like the salty coffee, what a strange bad taste...

But I have had the salty coffee for my whole life! Since I knew you, I never feel sorry for anything I do for you. Having you with me is my biggest happiness for my whole life.

If I can live for the second time, still want to know you and have you for my whole life, even though I have to drink the salty coffee again."

Her tears made the letter totally wet. Someday, someone asked her, "What's the taste of salty coffee?" She replied, "It's sweet."

*In the hope to meet.. :)
Shortly again,
and make our absence..

Jan 18, 2011

Tahu tak macam mana nak mandi wajib?

*Informasi yang sangat berguna. Tuan tanah yang suruh kot. Boleh dapat pahala sama2 bila kongsi dengan yang lain kan. Tahan dulu nak bentang short love story. ;)
Telah dipastikan bahawa terdapat terlalu ramai dari kita yang tidak sah mandi wajibnya...saya kongsikan artikel ini untuk semuanya...sila share atau copy di blog masing-masing..terima kasih-azarudin bocheh.
Berkongsi sedikit ilmu… dari JAKIM.
Mandi wajib yg betul…..
Mandi wajib merupakan perkataan yang mudah disebut, tetapi jangan terkejut jika dikatakan banyak umat Islam di tanahair kita yang tidak sah mandi wajibnya kerana tidak melakukannya dengan betul.
Untuk melakukan mandi wajib yang betul, seseorang itu tidak boleh melakukannya dengan hanya mandi secara berdiri atau duduk mencangkung sahaja. Sebaliknya, ia mesti dilakukan dalam kedua2 keadaan bagi membolehkan seseorang itu meratakan air ke seluruh anggota badannya yang zahir.
Penolong Pengarah Bahagian Dakwah, Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM), Uztaz Haji Mat Jais Kamos, 49, menegaskan, bagaimanapun, berdasarkan pengalamannya sebagai bekas kadi di Pejabat Agama Islam Gombak Timur dan penceramah, didapati banyak umat Islam yang tidak mengetahui perkara ini.
“Akibatnya, mandi majibnya menjadi tidak sah kerana tidak memenuhi salah satu rukun mandi wajib iaitu meratakan air keseluruh anggota badan yang zahir. Apabila mandi wajib tidak sah, ibadat yang dilakukan oleh seseorang itu juga turut tidak sah. Itulah akibatnya jika tidak melakukan mandi wajib dengan betul,” tegas beliau ketika ditemui di rumahnya di Taman Sri Keramat Kuala Lumpur .
Mandi wajib yang juga sebagai mandi junub atau janabah tidak boleh dipandang ringan oleh umat islam. Setiap orang yang mlakukannya mestilah mengetahui dan memenuhi rukun2nya. Jika tidak mandi wajib seseorang itu tidak akan sah.
Rukun mandi wajib ada 3 perkara. Pertama, niat. Kedua , menghilangkan najis di badan.Ketiga , meratakan air keseluruh anggota badan yang zahir.
Niat mandi wajib: “Sahaja aku mengangkat hasar besar kerana Allah Taala.”
Atau ” Sahaja aku mandi wajib kerana Allah Taala.”
Niat itu di dalam hati dan ia hendaklah disertakan ketika air sampai ke mana2 bahagian anggota badan.
Bagi perempuan yang habis haid, niat mandi wajib ialah: ” Sahaja aku mengangkat hadas haid kerana Allah Taala.” Manakala bagi perempuan yang habis nifas, niat mandi wajibnya ialah: ” Sahaja aku mengangkat hadas nifas kerana Allah Taala”.
Niat itu jika dilambatkan atau ketika seseorang itu memulakannya selepas dia telah membasuh salah 1 anggota badannya akan menjadikan mandi wajibnya tidak sah. Oleh itu dia mestilah memulakan kembali niatnya ketika dia mula menyampaikan air keseluruh anggota badannya. Sekiranya dia berniat sebelum air sampai ke badan, niat itu juga tidak sah. Oleh itu mandi wajibnya tidak sah.
Mengenai rukun mandi wajib yang ke2, iaitu menghilangkan najis yang ada pada badan , menurut Ustaz Haji Mat Jais, menurut Imam Nawawi, jika kita ada najis di badan, najis itu boleh dibasuh serentak dengan mandi wajib. Ertinya membasuh najis dengan mandi itu boleh disekalikan.
Sementara rukun mandi wajib yang ke3, iaitu meratakan air ke seluruh anggota badan yang zahir , meliputi kulit, rambut dan bulu yang ada di badan, sama ada bulu2 yang jarang atau lebat. Jika rambut seseorang itu ditocang atau disanggul, sekiranya tidak sampai air ke dalamnya, tocang atau sanggul itu wajiblah dibuka. Bulu2 dalam lubang hidung pula, tidak wajib dibasuh kerana dianggap batin. Tetapi sekiranya, bulu2 di dalam hidung itu bernajis, ia wajiblah dibasuh.
Mengenai kuku pula, jika di dalam kuku ada kotoran yg boleh menghalang sampai air ke badan khususnya di bahagian bawah kuku, kotoran itu wajiblah dibuang. Membuang kotoran di dalam kuku itu pula boleh dilakukan ketika sedang mandi.
Tentang rambut yg diwarnakan pula selain inai, inilah yang merumitnya. Sebenarnya jika rambut seseorang itu diwarnakan dengan pewarna selain inai, mandi wajib seseorang itu tidak sah. Oleh itu, seseorang yang mewarnakan rambutnya dengan pewarna selain inai, jika dia hendak mandi wajib, dia mestilah membuang pewarna pada rambutnya terlebih dahulu. Tetapi untuk membuang pewarna itu pula bagaimana?..
Inilah yang rumitnya. Sedangkan pewarna pada rambut itu sebenarnya tidak boleh dibuang begitu mudah.
Yang menyebabkan mandi wajib orang yang menggunakan pewarna pada rambutnya tidak sah kerana pewarna itu akan menyalut rambutnya yang menghalang air sampai ke rambut. Ini berbeza dengan inai. Inai sebenarnya akan meresap ke rambut, tetapi pewarna pula akan menyalut rambut menyebabkan air terhalang ke rambut.
Tetapi dalam hal ini, jangan pula ada yang salah faham. Sebenarnya pewarna itu jika dikeluarkan sijil halal oleh JAKIM dan sekiranya pewarna itu tidak bernajis, bukanlah bermaksud menjadi tidak sah. Dalam hal ini, sukalah saya menyatakan bahawa sembahyang dan mandi wajib itu berbeza. Jadi, mestilah dipandang dari sudut yg berbeza.
Dalam hal ini juga, sukalah saya menyatakan, huraian mengenai rukun mandi wajib seperti yang telah saya nyatakan ini adalah merupakan perbezaan sah atau tidak mandi wajib. Jadi, ia perlulah diberikan perhatian yang lebih oleh umat Islam.
Mengenai sebab2 seseorang itu wajib mandi wajib pula, Ustaz Haji Mat Jais menegaskan, sebab2nya terdiri daripada 6 sebab. 3 sebab melibatkan lelaki dan perempuan iaitu kerana bersetubuh walaupun tidak keluar air mani, keluar air mani dan mati. Manakala 3 sebab lagi hanya melibatkan kaum perempuan sahaja, iaitu keluar darah haid, nifas dan melahirkan anak(wiladah) .
Mandi wajib boleh dilakukan di mana2 dengan menggunakan air mutlak sama ada air telaga, air paip, sungai laut dan tasik.
Bagi pasangan suami isteri yang bersetubuh pula, mereka tidak semestinya mandi selepas bersetubuh, tetapi diwajibkan mandi ketika ingin beribadat.
Selepas bersetubuh pula, jika ia dilakukan pada waktu malam, jika tidak mahu mandi wajib, seelok2nya ambillah wuduk sebelum tidur itu adalah sunat, manakala tidak berwuduk sebelum tidur adalah makruh.
Panduan Tambahan
1. Agar wajah selalu segar, berseri-seri dan cantik, cucilah minima 5 kali sehari dengan air wudhu. Jangan langsung dikeringkan, biarkan menitis dan kering sendiri. Lalu ambillah sajadah, shalat, berdzikir, dan berdo’a.
2. Untuk menghilangkan stress, perbanyaklah ‘olahraga’. Cukup dengan memperbanyakkan solat. Ketika solat, kita mengerakkan seluruh tubuh. Lalu berkonsultasilah pada Allah SWT dengan dzikir dan do’a.
3. Untuk pelembab, agar awet muda, gunakanlah senyuman. Tidak hanya di bibir tapi juga di hati. Jangan lupa bisikkan ‘kata kunci’, “Allahuma Kamma Hassanta Khalqii Fahassin Khuluqii” (Ya Allah sebagaimana engkau telah memperindah kejadianku, maka perindah pula akhlaqku).
4. Untuk punya bibir cantik, bisikkan kalimat-kalimat Allah, tidak berbohong atau menyakiti hati orang lain, tidak menyombongkan diri atau takbur.
5. Agar tubuh langsing, mulus, diet yang teratur dengan berpuasa seminggu 2 kali, Isnin dan Khamis. Jika kuat, lebih bagus lagi puasa Nabi Daud AS i.e. selang satu hari. Makanlah makanan halal, perbanyak sayuran, buah-buahan, dan air putih.
6. Untuk mengembangkan diri, sebarkan salam dan sapaan. Dengan demikian kita akan banyak dikenal dan disayangi.
Rahsia 13
Inilah dia rahsia as-solat, sebagai peringatan bagi yang sudah tahu atau panduan bagi yang baru tahu……
1. Niat Sembahyang Sebenarnya memeliharakan taubat kita dari dunia dan akhirat.
2. Berdiri Betul Fadilatnya, ketika mati dapat meluaskan tempat kita di dalam kubur.
3. Takbir-ratul Ihram Fadilatnya, sebagai pelita yang menerangi kita di dalam kubur.
4. Fatihah Sebagai pakaian yang indah-indah di dalam kubur.
5. Ruqu’ Sebagai tikar kita di dalam kubur.
6. I’tidal Akan memberi minuman air dari telaga al-kautsar ketika di dalam kubur.
7. Sujud Memagar kita ketika menyeberangi titian SIRATUL-MUSTAQIM.
8. Duduk antara 2 Sujud Akan menaung panji-panji nabi kita di dalam kubur.
9. Duduk antara 2 Sujud (akhir) Menjadi kenderaan ketika kita di padang Mahsyar.
10.Tahhiyat Akhir Sebagai penjawab bagi soalan yang dikemukakan oleh Munkar & Nankir di dalam kubur.
11.Selawat Nabi Sebagai pendinding api neraka di dalam kubur.
12.Salam Memelihara kita di dalam kubur.
13.Tertib Akan pertemuan kita dengan Allah S.W.T.
Dari Abdullah bin ‘Amr R. A., Rasulullah S. A. W.bersabda : “Senarai di atas adalah salah satu sebab mengapa orang Yahudi / Kafir tidak sukakan angka 13 dan juga Hari Jumaat. Itulah sebab mengapa mereka mencipta cerita yang begitu seram sekali iaitu ” FRIDAY the 13th ” jika ada di kalangan kamu yang perasan!!!”

*Ouh yeah. takut jugak kan. mujur betul cara saya mandi. InsyaAllah. cuma. cuma.. apa kata mereka yang warna rambut merah2 oren tu?
No offense. ;)

Jan 15, 2011

Perkara lelaki dan perempuan suka dan tak suka pasal kita(oh perempuan dan oh lelaki)

Sekadar nak share pengalaman sendiri. Pengalaman. Nak cakap yaya berkasih banyak kali pun tak jugak. berapa kerat je kan. Tapi dari satu ke satu pengalaman tu yaya kutip untuk jadi yang terbaik dan buat yang terbaik. InsyaAllah.

Lelaki/Perempuan suka tak suka :

Eh mestilah kalau tak apa guna kita jadi pasangan dia kan. kalau bagi sesiapa yang kadang2 rimasnyalah bila gf/bf aku asyik2 nak mesej hari ni, asyik2 nak call(lama pulak tu) hari ni. Cuba uols fikir. Bukan selalu pun hormon mengada ngada dia macam tu datang kan. Dia cuma nak perhatian lebih sikit je hari tu. Mungkin hormon dia yang rasa nak disayangi kembali oleh uols, datang hari tu.

Yeah paling penting. Kalau tiba2 diorang post sweet2 pasal uols kat FB dia, Belog dia, tmblr dia or some the other work media yang lain, tolonglah. tolonglah bagi sikit penghargaan kat dia. baru dia rasa disayangi kan. lagi2 bila kawan2 dia baca uols komen tu. Pastu kawan2 dia ckp, eh sweetlah bf/gf kau. kan kembang sikit, bangga sikit, terharu sikit camtu. sape tak suka dihargai. ye dak? ni kalau bf/gf hantar sweet2 pandang sebelah mata je. tapi kalau kawan2 komen bukan main kau layan. bersayang2 i you lagi. konon2 malu la takut jatuh market. :) Kalau ada fulus lebih, bagi la gf/bf suprise oh. cth : globe comel goncang2 yang rm5 tu pun tak pe. bukan pasal harga, tapi pasal material value dia. bagi je bunga sekuntum kalau rasa nak bagi. bagi je cookies famous amos buat dia kunyah2. tak payah tunggu hari jadi lah.

Penting sangat. kalau takde sense hormat menghormati ape jadah nya. Nanti semua kau fikir kau nak betul sorang. "Ah you ni. i tak kira. i nak menang". Atleast fikir dan terima pendapat dia. tak kisahlah uols lagi tinggi tahap akademik ke apa. Lepas tu takde rasa kesian langsung kat bf/gf kau bila keluar berpesta dia call msg bagai taknak reply. well, fikir balik kau dengan dia sebab apa? kalau negative, lepaskan dia kat orang yang lebih hormat dan hargai dia.

4)Jangan berkira.
Selalu sangat dengar kalau gf dgn bf keluar, selalunya si bf yang banyak keluar duit. kena pulak si lelaki tu sama2 student lagi. dan dia pulak jenis tak reti nak cakap ajak share duit kalau keluar. jatuhlah maruah dia sebagai lelaki kan. so sebagai perempuan langkah yang harus kita ambil ialah "Hby syg, movie ni hby belanja, nanti makan hny belanja eh" lepas tu jgn lupa bagi smile. confirm dia cubit pipi uols. haha.

Oh tolonglah tolong la jaga penampilan. kan nak keluar dengan kekasih hati mestilah nak pakai hensem2 cantik2 kan. tapi bukan pasal baju mahal, heels limited editon, perfume beratus. cukuplah penampilan sederhana yang sejuk hati kalau nak pandang. kemas tudung/rambut tersisir rapi. baju bergosok kalau kedut sangat. sekarang banyak jual perfume murah inspirasi dari jenama mahal. calit sikit bagi uols rasa confident. deodoran pun jangan lupa tau. Bagi perempuan, tak salah kalau pakai eyeliner sikit, pemerah pipi sikit, lip ice sikit. janganlah asik nak fikir kalau tak make up lagi lawa. air wudhuk tu penyeri. memanglah takpe kalau awak tu memang cantik merah putih bersih. saya tak. T_T

Tingkah laku.
Bagi perempuan : Jangan mendesak sangat. Jangan mengada2 tak kena tempat. Jangan layan laki lain mesra2 sangat.(lagi2 kat FB wall. cuba kalau bf uols buat. tahu pulak nak menggila gila merajuk) LOL.
Bagi lelaki : Jangan tak hiraukan dia bila dia perlu uols. Perempuan suka perhatian tapi janganlah sampai mengongkong sampai kawan dia nak letak gambar diorang perempuan sama2 bergambar lepas tu tag dia then ada lelaki lain cakap gf uols cantik, uols marah2 macam hape. Lek laa. tak de pape la yob. Bangga kot. Jangan tak jaga hati dia bila dia nak sweet2 dengan uols kat FB dia. Ni tak, buat2 tak endah tak faham. Annoying gila. Jangan layan perempuan lain mesra2 sangat.(lagi2 kat FB wall. cuba kalau gf uols buat. tahu pulak nak menggila gila merajuk) LOL. (copy paste atas sudah)

7)Jangan membandingkan.
Hey siapa2 pun tak suka kalau kena bandingkan dengan orang lain yang nampak lebih sempurna dari kita. "Eh gf/bf i dulu anak orang kaya. lepas tu pulak selalu belanja i ouh. bg hadiah bagai". "Bf/gf i dulu nsem/lawa pandai berfesyen. cuba u berubah macam tu." =.= Guys, nak tegur ada cara kan? Atleast jgn beri teguran yang berbekas ouh. Cakaplah macam, " Sayang, u lawa kalau pakai dress bunga tu. comel jep." "Hby, awak nampak hensem sangat kalau pakai kemeja lengan panjang ouh. nampak macam sam bunkface". Baru dia macam sejuk hati kan kan. Dan jangan sekali2 kau nak jelous tengok bf/gf kawan kau datang jauh2 bawak kawan kau jalan2, hadiah, dll bila mana kau selalu jumpa gf/bf kau, dia selalu buat bermacam2 benda sweet untuk kau, tapi kau lupa. Kau tahu tak nanti dia sakit hati macam mana? Rasa tak dihargai macam mana? tahu kan? yeah kau tahu.

8)Jangan takut untuk berubah.
"Kenapa aku tak boleh jadi diri sendiri pulak. kalau dia tak boleh terima segala buruk aku maknanya dia tak layak dapat cinta aku". WhatTheFish?
Buruk dalam kenyataan diatas bukannya rupa buruk, badan buruk, kulit buruk. Ia berkenaan perangai buruk. Weh siapa suka orang perangai buruk. Kau suka? Tak? Tapi kau nak orang lain perfect untuk kau pulak kenapa? Cuba fikir..(bagi kau masa berfikir secara matang)
Dah tu tak terfikir nak berubah kepada perangai yang lebih baik ke? Tak nak? Lantak kau lah. :)

Teruskan baca.
Setelah semua pengalaman saya dan kawan2 lain digabung, rupa paras sememangnya tak penting sangat. Apa yang penting, ok selain kerjasama macam wonderpets, ialah bagaimana perasaan itu dijaga oleh pasangan uols. Perasan sayang tu sampai ke tak kat hati. Tak hensem tak lawa pun boleh jadi sayang gegila. Jangan pertikaikan kenapa gf/bf diorang bapak Hensem/Lawa dia pulak xhensem/xlawa. Eh pandai2 kau je nak kata macam tu. Tu diorang punya rasa. Kau jangan masuk campur. Tak semestinya bila gf/bf tu hensem/lawa, perangai dia pun hensem/lawa. Jangan judge orang tak lawa tak hensem secara luaran. Gali dulu hati budi dia. Then baru buat keputusan. Mana tau dia tu minah tak pakai tudung/mat rock seluar koyak tapi solat terjaga yaw. qada' balik ke hape kalau tertinggal kan. Take time untuk consider balik syarat2 dalam pemilihan teman hidup. Mana yang ter demand, cermin diri balik.

*Ok babai nak siap2 jumpa hby♥

Jan 13, 2011

Tolonglah jangan menilai buku dari sampul. Boleh kan? :)

"Oh hai. saya post ini bukan untuk bagitahu awak yang saya malaikat sembunyi dari dalam badan atau berlagak saya seorang insan yang konon sempurna walhal saya bukan begitu ya. Oh memang saya bukan begitu. Saya juga manusia biasa yang tak lari dari terbuat membuat dosa. Kalau awak merasa saya tak perlu pun post ini, jangan baca ok. Sebabnya saya pun tak post kat mana2 or kat siapa2 untuk cakap, "Sila baca entry ini". Saya selalu spesifikasikan entry mana yang saya jemput kawan2 untuk baca.

Oh sudahlah bicara serius. Kepada yang sudi baca, jom kita ikuti pengalaman saya bersama 3 lagi sahabat saya yang rupawan hati."

Kelmarin, sue kata kat saya, "Eh yaya jom esok(khamis malam jumaat) kita pergi surau kat simpang sana tu baca yasin."
Dengan riak muka yang terharu bahagia, "Ohh why not 4 of us pergi masjid kat sebelah klinik tu je? tak pernah pergi lagi kan".

Naa. Petang semalam balik kelas project masing2 macam penatnya oh penatnya rasa nak tidur je. (saitonn memang sengaja kan tak bagi pergi. isk saitonn ni. =.=)

Tapi dengan niat yang terbuku, pahala yang separuh dah dapat, teringin nak dapat lagi separuh tu so semua siap2 nak pergi masjid.

Sampai2 orang dah baca yasin kot. cepatnya alahai. rasanya time nak gerak tadi baru azan maghrib.

Takpe2 sampai terus bilas kaki then buat maghrib. Lepas yasin secara individu, ada makcik panggil, "Eh dik, jom makan mehh".
And i was like, "Eh makan ke? awalnya. bukan lepas isyak ke. tak tahu pulak ada makan2 kat sini". bermonolog dalam hati. segan pun ada maklumlah pertama kali datang kan.

Dengan tersipu2 nya pergi ke bahagian sebelah yang berasingan dengan bahagian lelaki. wow dah siap terhidang. macam ni ke kat masjid kampung bila malam jumaat? Berharganya pengalaman.

Bila tengok makanan yang memang dihidangkan untuk 4 orang setiap dulang(ngam ngam soii) rasa macam wah dah lama tak makan lauk kampung. ada ikan masin, ikan keli masak lemak, sayur ape eh saya tak reti makan, dengan buah tembikai yang dah kena ngap dulu oleh saya dan fafa. sunat kan makan buah dahulu sebelum makan. kenyangnya alhamdulillah bersyukur sangat.

ouh kesian fafa makan kuah masak lemak, sayur dengan ikan masin je sebab dia tak reti makan ikan keli. tengoklah even muka dia macam kacuk cina dia makan lauk kampung tau youu. *gambar minah lagi dua orang tu tgh mkn saya ada snap tapi saya syak sue dah delete. gotcha u.

hoi kau duduk macam mana hah budak. -___-||
auntie belakang dah usha panas.hee.

Ok semua auntie2 kat sini sangat ramah berhemah u know. makcik yang kiri sekali dalam gambar atas ni kiss pipi saya buat saya rasa mcm, "Oh rindunya ibu". dah la dia wangi. bila time makan kitorang ni dah macam kena interview dah dari mana duduk mana rumah sewa mana rumah siapa etc. Kebetulan kami je muda belia kat situ.

Gaya orang tak membazir langsung. Ok kecuali ikan masin yang sedap rangup tu. ^^

Gaya kenyang yang tapinya nak cover konon2 kau cute(ugly but adorable). pfft. Dah2 isyak dah masuk.

Selain dapat mengeratkan silaturrahim sesama muslimah yang lebih berusia, ketenangan yang dirasai juga sukar digambarkan dengan kata2. Perasaanya kadang2 tak sama bila solat dirumah. Saya tahu siapa saya. Tak pernah sekali kali fikir diri sempurna atau mahu nampak sempurna. Walaupun perubahan tak ketara, tapi saya cuba. Cuba perbetulkan segalanya dari sekecil benda. Sebelum betul2 nekad dan tetapkan hati buat apa yang saya redha sepenuhnya, tanpa berpatah balik kepada asalnya. Apa yang awak nilai saya dan orang lain yang nampak seperti saya dari luaran, tak semestinya dalaman kami serupa. Salam ukhwah. :)

*Diorang masih pakai beduk kalau dah masuk waktu solat. Kat KL celah mana nak dengarnya. Antara keistimewaan kampung selain nyamuk2 yang besar comel. InsyaAllah kalau masa mengizinkan, nak pergi lagi. Jom nak?

Jan 2, 2011

So apa warna Aura korang?

Kalau sape2 yang kenal yaya nih, tahu la yaya suka sebut pasal aura aura nih. haha.
Ini serius. Awak tahu tak kenapa baby yang baru lahir tu semua orang sayang? Semua orang rasa nak kiss2 pipi diorang yang wangi tu kuat2 dan selalu? Rasa nak hug diorang dengan penuh kasih sayang sambil main2 pegang jari diorang yang.. alahai.. halusnya.. :')
Tahu tak aura baby tebal sangat sangat sangat triple? Bila tengok baby kita rasa sayang je.. Sebab diorang tu suci lagi takde dosa sekelumit kuman pun.
Rasanya semua rasa benda yang sama kan. kalau pergi kedai baby tuh, rasa nak rembat semua baju2 babyborn yang ada untuk anak sendiri nanti. =.=

Next, tahu tak kenapa awak kawan dengan kawan2 yang awak rapat sekarang? tahu tak kenapa awak sayang dekat bf/gf awak. bila dia ada awak rasa bahagia je. sebab, bila aura awak dan dia bercantum, terhasil lah lagi sekumpulan warna yang indah atau ada juga yang tak baiknya, warna yang tak kena. sebab tu bila jumpa asyik nak bergaduh je. Tapi kalau warna yang sama bertembung, kita akan rasa macam " Eh banyak betul persamaan kita kan. Awak saje la tu nak tiru saya " Hee.

Next, tahu tak bila awak marah, ada warna2 tak baik yang akan menyebabkan awak sakit pulak. Sebab tu la orang suruh sabar, suruh senyum tak perlu kata apa apa mcm lagu tu. :)

Next, tahu tak bila awak baca Bismillah time nak minum air, air tu akan bertukar menjadi molekul2 yang berwarna warni sumpah cantik sangat dan akan meresap kedalam badan awak sekaligus InsyaAllah akan terhindar dari segala penyakit ringan. *semua ada hikmahnya bila dimulakan dengan Bismillah. Allah know best kan. :')

Next, bila awak senyum kat orang, dengan senyuman yang manis tambah lagi yang ada bonus lesung pipit tuh, secara tak langsung, awak menarik aura positif orang lain dan aura mereka juga akan sejuk bila bertembung dengan awak. Makanya, selain senyum, jalinkanlah silaturahin sesama manusia. Jangan berlagak sombong bodoh biadap tak jaga hati sesama manusia, ;)

Next lagi? Baca la bawah ni, salin tampal dari encik gugel hensem. Yang atas2 ni semua apa yang saya baca dari artikel2 buku dan suratkhabar dulu2 dan teringin nak berkongsi dengan awak semua. Baca lepas tu boleh bagi tahu awak kategori mana. ;)

Erti Warna Aura (secara umum)

Ungu : Tingkat pencapaian kerohanian, hubungan Ilahi, pengertian mistik, kesedaran “Cahaya Ungu, “ Terletak pada kelenjar pituitary.
Nila : Gagasan penuh ilham atau kebijaksanaan mendalam. Dapat memperlihatkan ciri2 kerohanian dan kebaktian. Bersifat seni dan selaras dengan alam. Penguasaan diri. Terletak di kelenjar pineal.
Biru : Kekuatan mental yang kuat, kecerdasan, pemikiran. Biru cerah memperlihatkan kemampuan naluri. Warna-warna yang gelap memperlihatkan sikap analitis yang berlebihan, curiga atau mental berpandangan jauh. Terpusat di otak.
Hijau : Keseimbangan, harmoni, penyembuhan, daya menenangkan. Hijau cerah memperlihatkan sifat mudah menyesuaikan diri, banyak kecekapannya. Warna-warna yang gelap penuh penipuan, iri hati. Terletak di antara tiroid dan leher.
Kuning : Kasih dan baik hati, belas kasihan, optimism, “nafas kehidupan”. Warna kuning gelap membuktikan kecurigaan, tamak, terpusat di jaringan saraf simpatik di belakang dan kawasan jantung.
Orange : Tenaga dan kesihatan, vitalitas fisik, kekuatan dinamik. Rasa bangga akan timbul dari warna orangenya yang berlebihan dalam aura. Orangnya gelap atau keruh memperlihatkan kecerdasan yang rendah. Termasuk di wilayah limpa.
Merah : Kehidupan jasmani, vitalitas, cita2. Merah keruh atau gelap memperlihatkan kecenderungan yang ganas atau penuh nafsu; “merah kerana marah” berpusat di daerah kemaluan.
Merah tua : Hawa nafsu, nafsu –nafsu yang rendah, materialisme.
Merah muda : Kasih tanpa batasan, kelembutan hati, sopan santun
Coklat : Pelik, mementingkan diri sendiri.
Emas : Diri yang luhur, ciri-ciri yang baik, keselarasan.
Perak : Sangat berguna, tenaga yang tinggi, perubahan terus menerus.
Abu-abu : Kemurungan, tenaga yang rendah, perasaan takut.
Hitam : Jahat, bermaksud buruk.

Erti secara details.

Red Aura

Red: desire, vitality, power, the urge to win, to have success, intensity of experience, action, doing, love of sports, struggle, competition, force of will, leadership, strength, courage, passion, eroticism, earthiness, practicality, desire for possessions, sense of adventure, the survival instinct. A majority of young children and teenagers especially boys, have bright red auras.

Orange Aura

Orange: creativity, the emotions, confidence, ability to relate to others in an open and friendly manner, sociability, intuition or gut feeling. The ability to reach out and extend one’s self towards others. Many talented sales people, entrepreneurs, and people who deal with the public have orange auras.

Yellow Aura

Yellow: sunny and enthusiastic, cheerful, bright, great sense of humor and fun, optimism, intellectuality, openness to new ideas, happiness, warmth, relaxation. Uninhibited expansiveness, release of burdens, problems and restrictions. Talent for organization. Hope and expectation, inspiration. People with yellow auras encourage and support others by naturally being themselves; they radiate like the sun and they also may have a great ability to analyze complex concepts.

Green Aura

Green: perseverance, tenacity, firmness, patience, sense of responsibility and service, self assertiveness, high ideals and aspirations, dedication, puts high value on work and career. Ambitious desire for respectability and personal attainment, deeply focused and adaptable. Green is also the color of growth and of dedicated parents, social workers, counselors, psychologists, and other persons focusing on creating positive change in the world.

Blue Aura

Blue: Depth of feeling, devotion, loyalty, trust, desire to communicate. Puts great importance on personal relationships. Empathic. May be a dreamer or have artistic ability. Possibly tend to put the needs of others before their own and may ave the ability to meditate, and live in the moment. Blue may be emotionally sensitive, intuitive, inwardly focused, may enjoy solitude, non-competitive activities, be receptive and desire unity, peace, love and affection in relationships with others. They need a calm and tranquil environment. You’ll find many blue artists, poets, writers, musicians, philosophers, serious students, spiritual seekers, and people looking for truth, justice and beauty in everything.

Purple Aura

Violet or Purple: magical, original, tends to be unconventional, often has psychic abilities, unusual charisma and charm, the uncommon ability to make their dreams come true, or manifest their desires in the material world, wish to charm and delight others and can easily connect with higher planes of consciousness. Playful, nonjudgmental, tolerant of others’ eccentricities. Sensitive and compassionate. People who have purple auras appreciate tenderness and kindness in others. Not especially practical, they tend to prefer to live in a dream world of their own creation. You’ll find many “violet or purple” entertainers, movie stars, free thinkers, visionaries, revolutionaries, and otherwise singular and magnetic individuals. Dark violet could indicate a need to take charge of their life, or perhaps, that the person needs time to spiritually ground himself or herself.

White Aura

White: spiritually motivated, the ability to be open and receptive to the divine, or spiritual world. Can merge with ALL THAT IS. Probably unconcerned with worldly matters or ambition. Inner illumination, cosmic wisdom characterise the white energy. Young children, energy workers, and people who meditate intensely often will show bright white in their auras. Generally, white does not often appear in the auras of adults.

Rasanya cukup jelas penjelasan pakcik gugel hensem ni. Ada jugak alat untuk melihat warna aura ni kan. Sebenarnya, selain cara saintis seperti diatas,kita juga boleh tengok aura kita secara tradisional dengan melihat aura melalui jari tangan dengan tapak tangan. Cari tembok putih, duduk dalam jarak 1/2 meter, tarik nafas dan tahan selama mungkin, rapatkan jari tangan kanan dengan tangan kiri, lepas tu awak letak tangan yang masih berpasangan tadi 30cm didepan mata dengan berlatarbelakangkan tembok warna putih tu. Then renggangkan slow2 kedua tapak tangan tu. Perhatikan, antara kedua hujung jari tu akan mengeluarkan garis cahaya putih. Ha itulah aura yang memancar dari hujung jari. Wallahuallam. Kalau nak bayangkan memang tak logik tapi siapalah mampu lawan kuasa dan kelogikan yang Allah buat. Subhanallah. :')

*Ouh dan lagi satu, jangan mandi semasa maghrib kerana ia akan menyebabkan aura lemah dan menipis. Mandi sebelum maghrib tau. Kalau bukan untuk mandi hadas besar, boleh cuba basahkan dari kaki hingga ke atas kepala.

Jom sama2 cuba! http://www.emocutez.com